Facebook
НУ Станислав Доспевски
Начално училище в град Самоков

ПОЗНАВАМ ЛИ МОЯТА БЪЛГАРИЯ?

       На 30 октомври – в  навечерието на Деня на народните будители, ученици четвъртите класове  сътвориха истински празник на знанието за България и родния край.  Със съдействието на гостите от Пътуващото читалище „Бащино огнище” отборите на „Хан Кубрат“ – IV А клас, "Хан Аспарух“ - IV Б клас, "Хан Крум" - IV В клас и „Хан Омуртаг“ - IV Г клас премериха знания в състезателна игра  под мотото „Познавам ли моята България?”
      Гости на тържеството бяха народният представител Валентин Милушев, кметът Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, общинският съветник Васил Зашкев, създателят на Пътуващото читалище Ивайло Шопски.

       „В навечерието сме на един от най-българските празници – 1 ноември, Денят на народните будители. Ден, в който всеки от нас си спомня с възхищение и уважение за онези достойни, горди и непокорни българи – просветни дейци, революционери, които учеха как се обича България и как се умира за нея. В съвременна България учителите са тези, които са призвани да носят кръста на будители и обществото ни има нужда от тях, защото ни бранят от невежеството. Изграждайте високообразовани и конкурентноспособни личности – това е днешната ви мисия, скъпи учители, като пазители на изконните български ценности. Бъдете достойни и горди наследници на завещаната ни българската духовност и традиции и гледайте със самочувствие в бъдещето на България”, пламенно откри състезанието директорката Камелия Асенова.

     В три кръга  участниците представиха по атрактивен начин забележителности от Самоков – Бельова черква „Рождество Богородично”, читалище-паметник „Отец Паисий”, Девическият манастир „Покров Богородичен”, Голямата чешма. Отлично подготвени, учениците разказваха историята на български  крепости, надживели времето си, като намираха техните   макети и ги поставяха на правилното място на опънатата голяма карта на родината. Третият кръг – редене на пъзел с родна културно-историческа забележителност и отново поставянето им на точното място на картата – предизвика и най-голямо вълнение у децата.
       Знанията на участниците бяха оценявани от жури с председател Анастас Величков от Пътуващото читалище „Бащино огнище” и учителите Гергана Шейнова и Георги Зафиров.

      Накрая отличилите се отбори бяха наградени с енциклопедии и образователни игри от ръководството на училището и с книжки и други подаръци от Пътуващото читалище „Бащино огнище”.

       Урокът  по родолюбие продължи в двора на училището, където цял ден ученици, учители и родители проявяваха интерес към автобусът на Пътуващото читалище.

      Във фоайето на училището бе аранжиран  кът с народни носии от самоковско, плетива и бродерии, стоки и вещи от бита на българина от миналото. На фона на възрожденска музика ученици в народни носии демонстрираха типични дйности, свързани с типичните традиции в родния край, както и обстановката в класно училище от миналото с писането с перо на пясък. Подредена  бе изложба с детски  рисунки – икони, свързани с прочутата самоковска зографска школа.

      Така, в навечерието на един от най – българските празници, съхранил  българщината, учениците от НУ „Станислав Доспевски“ проявиха своята почит към народните будители и показаха, че са достойни наследници и пазители на несломимия и вечно жаден за знания  български дух.

 

       В началото на ноември цялото празненство-състезание ще бъде излъчено по телевизия „Евроком”, а репортажи и интервюта ще бъдат пуснати и по някои от националните радио станции.

ПОЗНАВАМ ЛИ МОЯТА БЪЛГАРИЯ?  - Изображение 1ПОЗНАВАМ ЛИ МОЯТА БЪЛГАРИЯ?  - Изображение 2ПОЗНАВАМ ЛИ МОЯТА БЪЛГАРИЯ?  - Изображение 3ПОЗНАВАМ ЛИ МОЯТА БЪЛГАРИЯ?  - Изображение 4ПОЗНАВАМ ЛИ МОЯТА БЪЛГАРИЯ?  - Изображение 5ПОЗНАВАМ ЛИ МОЯТА БЪЛГАРИЯ?  - Изображение 6ПОЗНАВАМ ЛИ МОЯТА БЪЛГАРИЯ?  - Изображение 7