Facebook
НУ Станислав Доспевски
Начално училище в град Самоков

Открит урок за смирението и вярата в навечерието на Бъдни вечер

             Бъдни вечер е, българският празник на смирението, благодарността и надеждата. В навечерието му традициите оживяха, пресъздадени от ученици на НУ „Станислав Доспевски” и техният ръководител Катя Янакиева. Откритият урок, проведен в Младежки дом-Самоков на 23-ти декември беше в рамките на дейностите по проект „Твоят час”. Момичетата и момчетата подредиха традиционна обредна трапеза за чудо и приказ. Научиха още много интересни и любопитни неща и от импровизираната сцена успяха да изпратят предпразнично искрици топлина в присъстващите – учители, родители и гости. Сред тях беше и директорът на НУ „Станислав Доспевски” Камелия Асенова.
            В много домове и днес месят специални хлябове, покрити с украса. Вярва се, че символите, приготвени от тесто, носят плодородие и благоденствие. Някога подреждали обредните храни на пода, върху слама, покрита с ново платно. Трапезата не се прибирапрез нощта, а огънят в огнището не бива да угасва, поддържан от т.нар. бъдник. След като малчуганите, облечени в носии старателно подредиха постните ястия – най-малко седем на брой и винаги нечетен брой трапезата беше прикадена. Дойде ред и на питката с късметите. Вярва се, че сполуката ще е за този, на когото се падне паричката. Имаше игри и забавления, традиционни за Бъдни вечер преди да дойдат скъпите гости – коледари. Те донесоха с песните си пожелания за здраве и берекет. Накрая момичетата и момчетата се похвалиха, че са си научили добре урока да бъдем по-добри, смирени и вярващи.

Открит урок за смирението и вярата в навечерието на Бъдни вечер - Изображение 1Открит урок за смирението и вярата в навечерието на Бъдни вечер - Изображение 2Открит урок за смирението и вярата в навечерието на Бъдни вечер - Изображение 3